Karpalo

Karpalo kirpeä klassikko luonnosta

Vaccinium oxycoccos/microcarpum, suom. Karpalo, Isokarpalo tai Pikkukarpalo on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista marjoista. Se kasvaa pääasiassa soilla ja kosteikoilla, ja sen kirpeä maku sekä terveelliset ominaisuudet tekevät siitä tärkeän osan suomalaisia perinteitä. Karpalon lisäksi Suomessa esiintyy kahta muuta lajia: isokarpalo ja pikkukarpalo, jotka eroavat toisistaan kooltaan ja makuominaisuuksiltaan. Karpalon ostaminen suoraan poimijoilta onnistuu helposti Marjatorillamme.

Ulkonäkö ja koko

Karpalo on pieni, matalakasvuinen varpu, joka kasvaa 10–30 cm korkeaksi. Sen lehdet ovat soikeat, tummanvihreät ja kiiltävät. Kukat ovat vaaleanpunaisia ja kellomaisia. Marjat ovat punaisia ja pyöreitä, kooltaan 7–10 mm. Isokarpalo (suurempi laji) eroaa pikkukarpalosta suuremmalla koossaan ja marjojen voimakkaammalla punaisella värillä. Pikkukarpalo taas on pienempi ja vähemmän kirkkaanpunainen, usein hieman vaaleampi ja pienikokoisempi.

Satokausi

Karpalo kypsyy Suomessa syksyllä, pääasiassa syys-lokakuussa, mutta kypsyminen saattaa vaihdella alueittain ja sääolosuhteista riippuen. Isokarpalo kypsyy usein aikaisemmin kuin pikkukarpalo, ja sen satokausi saattaa alkaa jo elokuussa. Pikkukarpaloa löytyy usein myöhemmin, syys-lokakuussa, ja se voi kestää pitkään jäätymiseen saakka.

Karpalon satokausi alkaa elokuun lopulla ja jatkuu lokakuulle

Kasvupaikat

Isokarpalo kasvaa yleensä laajoilla suoalueilla ja kosteikoilla, erityisesti Etelä- ja Keski-Suomessa. Se suosii avointa maata ja kasvaa suurina tiheinä mattoina kosteilla alueilla. Pikkukarpalo puolestaan on yleisempää pohjoisemmassa Suomessa ja tunturialueilla, mutta sitä voi löytää myös Etelä-Suomesta, erityisesti soistuvilta alueilta ja suon laidoilta. Molemmat lajikkeet vaativat happaman maaperän ja kosteuden, mutta isokarpalo kestää paremmin lämpöä ja kuivuutta kuin pikkukarpalo.

Levinneisyys

Isokarpalo on yleisempää eteläisessä ja keskiosassa Suomea, erityisesti laajoilla kosteilla alueilla, kuten suot ja rämeet. Pikkukarpalo on harvinaisempaa ja kasvaa erityisesti Pohjois-Suomessa ja Lapissa, mutta sitä voi tavata myös Etelä-Suomessa korkeilla alueilla, kuten tunturisuolla.

Ravintokäyttö

Karpalo on monikäyttöinen marja, joka sopii erinomaisesti niin tuoreena kuin säilöttynä. Perinteinen karpalohyytelö ja karpalomehu ovat suosittuja suomalaisissa kotitalouksissa. Isokarpalo on tunnettu erityisesti mehuistaan, sillä sen mehukkuus ja kirpeys tekevät siitä täydellisen juomien valmistukseen. Pikkukarpalo taas on erittäin sopiva lisä smoothieihin ja jälkiruokiin. Molempia lajeja käytetään myös leivonnassa, ja marjat sopivat erityisesti leivonnaisten täytteeksi, kuten piirakoihin ja muffinssiin.

Lääkinnällinen käyttö

Karpalo on tunnettu terveyshyödyistään, erityisesti sen kyvystä ehkäistä virtsatieinfektioita. Karpalon sisältämät proantosyanidiinit estävät bakteerien kiinnittymistä virtsateiden seiniin, ja sen käyttö on ollut osa kansanlääkintää jo vuosisatojen ajan. Isokarpalo ja pikkukarpalo ovat molemmat ravinteikkaita ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia sekä antioksidantteja, jotka tukevat immuunijärjestelmää ja ennaltaehkäisevät infektioita. Pikkukarpaloa on myös perinteisesti käytetty tulehduksia ja ripulia vastaan.

Ravintoarvo

Karpalon ravintosisältö /100g
Energia (kJ/kcal)134/32
Rasva (g)0,1
Hiilihydraatti (g)4,6
Proteiini (g)0,4
Ravintokuitu (g)3,5

Mielenkiintoiset faktat

Karpalo on ollut tärkeä osa suomalaista ruokakulttuuria ja talven varautumista. Se on tunnettu marja erityisesti syksyn saapuessa ja on ollut merkittävä osa suomalaisten säilöntäperinteitä. Isokarpalo on myös suosittu metsästysmarja, ja sitä käytetään usein liha- ja riistaruokien lisukkeena. Pikkukarpalo on saanut erityisen arvostuksen Lapin ja tunturialueiden asukkailta, jotka keräävät sen marjoja talven aikana. Karpalon punainen väri on usein ollut symboli elämänvoimalle ja ravinteikkuudelle, ja se on saanut osakseen monia kansanperinteitä ja tarinoita.

Lisätietoa

Pian tänne tulee uusia artikkeleita tästä marjasta, mutta sillä välin lue muista luonnonmarjoista